Keveredtél már ellentmondásba magaddal? Érezted már, hogy egyszerre mondanál nemet és igent? Hogy legalább annyira akarsz valamit, mint amennyire félsz tőle?

Mindannyiunkban számos – önálló tulajdonságokkal rendelkező – rész él együtt. Egyes részeink támogatják, erősítik egymást, együttműködnek, kooperálnak. Míg más részein teljesen eltérő nézőpontokat képviselnek, homlokegyenest ellenkező véleményen vannak, és más-más viselkedést generálnak. A belső vívódásaink, önmagunkkal folytatott harcaink, döntésképtelenségünk vagy hirtelen változó véleményünk  és kiszámíthatatlan cselekedeteink mögött gyakorta ez a tény áll.

A lélekkel foglalkozó elméletek elterjedt nézete, hogy az egységes elme (monoelme) az ember természetes állapota. Ez a nézőpont tehát minden önállóan felbukkanó énrészt kórosnak gondol. Pedig mindannyiunkban élnek olyan, a nagy egységhez kapcsolódó, ugyanakkor önállóan is megfogható részek, amelyeknek van saját véleménye, vannak hitrendszerei, érzései, sőt, megküzdési stratégiái is.

Számos énrészünk egy múltbéli trauma kapcsán született meg, és – mivel a trauma még nem oldódott ki – ott él bennünk ma is. Lehetnek énrészeink a magzati kori ikervesztésünkből, a születési traumánkból, a szüleink válásából vagy egy szeretett nagyszülő elvesztéséből éppúgy, mint az első szerelmi csalódásból. Ezek az egészből letört részeink nem nőttek fel bennünk, hanem ott maradtak, és ma is annyi idősnek érzékelik magukat, mint ahány évesek a traumatikus élmény idején voltunk.

Az Örömvilág podcast csatorna #139 epizódjában erről a témáról szeretnék beszélgetni veled, bízva abban, hogy neked is nagyobb megértést ad önmagadra és a működésedre. Ha szeretnéd, véleményedet, felismeréseidet megoszthatod másokkal is, ha írsz a podcast@oromvilag.hu email címre.

Szívesen hallgatod az Örömvilág podcast adásait? Kérlek, mutasd ki a szimpátiádat azzal, hogy feliratkozol csatornámra a YouTube-on , ahol minden eddigi epizódot megtalálsz, akárcsak honlapomon  és a podcast appokban.

Szeretettel várlak programjaimra:

Spirituális utazás Balin – A felemelkedés útja: 2022. október 20 – november 02. (Betelt!!!)
A NŐ, HÉTSZER” – 7 hónapos SZEMÉLYES női kör: 2022. november 13 – 2023. május 7.
A személyes tanfolyamok helyszíne Székesfehérváron: Örömvilág Tudatosság Központ

További programok, érdekességek: www.oromvilag.hu

Vélemény, hozzászólás?