Tudsz különbséget tenni az értékeid és a hasznosságos között? Az értékeidet hasznosítod, vagy a hasznodat tekinted értéknek?

Amikor az Örömvilág podcast csatorna #198 epizódját rögzítem, épp Balin vagyok. Csoportunk egyik tagjával folytatott beszélgetésünkön merült fel az a fontos téma, amelyet most hozok neked. Mert, mint ahogy Ő, aki egyébként egy intelligens felnőtt, úgy sokan mások sem tudják megkülönböztetni, hogy mi az érték és mi a hasznosság.

A saját magunkról alkotott képet ugyanis a környezetünk reakciói, visszajelzései teremtik főként. Márpedig egy másik ember csakis a saját nézőpontjából tud látni minket.

Egy dobmániás kisgyerek például a legtöbb család számára „nem hasznos”, mert csörömpöl és hangoskodik, amikor a többiek pihennének vagy a tesók leckét írnának. Így az értékét nem fogja megismerni, és a benne rejlő tehetséget sem fogja tudni kibontakoztatni.

Fontos, hogy a két fogalom, az érték és a hasznosság a helyén legyen mindannyiunkban. Hogy ne a hasznosságunk alapján találjuk meg az értékeinket, hanem az értékeinket hasznosítsuk.  

Érdekel, érint a téma? Tarts velem, és beszélgessünk fél órát! Ha van saját történeted, tapasztalatod, amelyet szívesen megosztanál velem és az Örömvilág podcast hallgatóival, írj a podcast@oromvilag.hu e-mail címre! Ugyanitt témát is javasolhatsz.

Szívesen hallgatod az Örömvilág podcast adásait? Kérlek, mutasd ki a szimpátiádat azzal, hogy feliratkozol csatornámra a YouTube-on , ahol minden eddigi epizódot megtalálsz, akárcsak honlapomon  és a podcast appokban. Köszönöm, ha segítesz egy-egy megosztással abban, hogy másokhoz is eljussanak ezek az ingyenes hanganyagok.

Dolgoznál magadon? Ajánlom figyelmedbe első könyvem, az „Ébresztő”-t. A több, mint 400 oldalas kötet 40 olyan témát foglal össze – 40 podcast epizód alapján – 3 nagy témakörbe rendezve, amelyek mindenki számára hasznos nézőpontokat adhatnak. Az átlagembernek is ismerős helyzeteken keresztül mutatom meg, hogyan hatnak ránk a családi mintáink, mi irányítja a választásainkat legyen szó barátságról vagy párkapcsolatról. Sok éves segítői és oktatói tevékenységem esszenciája ez a könyv, amely felér egy mély önismereti folyamattal. Az Ébresztőt online megrendelheted a www.tomeknoemi.hu oldalon, valamint megvásárolhatod a budapesti, a szegedi és a debreceni Libertine könyvesboltban.

További programok, érdekességek: www.oromvilag.hu