#119 Kötelességek és lehetőségek

Milyen kötelességeid vannak, amelyeket muszáj teljesítened? Hogyan kerültek ezek hozzád? Mire adnak lehetőséget az ilyen feladatok?

Két fontos fogalom áll az Örömvilág podcast #119 epizódjának a fókuszában: a kötelességek és a lehetőségek. Két, látszólag egymástól távol álló kifejezés, amelyekről – ha velem tartasz, számodra is – ki fog derülni, hogyan kapcsolódnak vagy kapcsolódhatnak össze.

Számomra a kötelességtudatom nagyon nagy motivációs erőt képvisel. Ha volt egy kóbor feladat, bizony könnyen „fogadtam örökbe”, még akkor is, ha a rendszeres végrehajtása nagy erőfeszítést okozott. Ma már képes vagyok a kötelességeimet szelektálni, a feladatokat delegálni, vagy egyszerűen elmenni amellett, amit korábban azért csináltam meg, mert más nem akarta. 

Ebben az adásban adok néhány tippet ahhoz, hogy hogyan tudod a kötelességeidet felülvizsgálni, milyen nézőpontokat érdemes megvizsgálni, ha túl soknak érzed a terheket ezáltal, és nem marad idő másra.

A lehetőségeket – szerintem – bármiben meg lehet látni, ezt az önismereti folyamatokban gyakran „nyereségként” emlegetjük. De vajon milyen nyeresége lehet egy kötelező feladatnak? És hogyan lehet valami könnyed energiájú lehetőség, ha egyszer muszáj, és ez kifejezetten nehéz energia? Tarts velem, beszélgessünk ma is fél órát, és jó eséllyel teljesen másként fogod látni ezt a kérdéskört.

Az adást már felvettem, amikor a kötelességek és lehetőségek témáját bedobtam az egyik önismereti csoportom havi találkozóján. Sok érdekes nézőpontot találtunk együtt, viszont meglepő volt, hogy a legtöbb kötelességet számon sem tartják az emberek, hanem rutinból csinálják a feladataikat. Már nincsenek tudatos szinten, csupán megnyilvánulnak a cselekvéseikben. És amint fókuszba kerülnek, kiderül, hogy jócskán van köztük olyan, amelyre valójában rég nincs szükség. Talán itt az idő, hogy te is számba vedd a kötelességeidet? Talán itt  a nagyszerű lehetőség arra, hogy letedd, aminek lejárt az ideje? 

Neked milyen felismeréseket hozott ez az epizód? Véleményed, hozzászólásod a podcast@oromvilag.hu e-mail címen várom! Ne feledd, az összes eddigi adást megtalálod honlapomon, YouTube csatornámon (IRATKOZZ FEL!) és a podcast appokban.

Szeretettel várlak aktuális programjaimra

További programok, érdekességek: www.oromvilag.hu

Vélemény, hozzászólás?