#58 Nemi szerepek – nem is szerepek?

Mennyire tud ma Nő lenni egy nő és Férfi lenni egy férfi? Mik azok a nemi szerepek? Mit takar valójában a „gender” kifejezés és mi az a „gender identity”?

❌📺 Nem vagyok tipikus médiafogyasztó. Nincs TV előfizetésem, nem követem a hírcsatornákat és rádiót is csak autóban hallok néha. Mégis meghallottam, hogy mostanában a közbeszéd erőteljes témája lett „gender”. És azt is észrevettem, hogy ezt a kifejezést nem igazán valódi jelentésében használják a médiumok és a közbeszéd véleményformálói. Mivel a nemiség, a nemi identitás és a nemi sztereotípiák erőteljes hatással vannak az emberek mindennapjaira, lelki és érzelmi állapotaikra, nem megyek el mellette én sem.

Az Örömvilág podcast legfrissebb epizódjában arra vállalkozom, hogy tisztázzunk olyan fontos fogalmakat, mint a biológiai nem vagy a társadalmi nem, a „gender” vagy a „gender identity”. 

❓ Neked mit tanítottak arról gyermekkorodban, hogy miként KELL viselkedni egy kislánynak, vagy egy kisfiúnak?

❓ Mi a véleményed arról, ha egy Nő férfias munkát végez, vagy egy Férfi nőies tevékenyéggel tölti az idejét?

❓Szerinted vannak tipikus férfi vagy női ruhák, zenék, hobbik, helyek, filmek, sportok, italok?

❓ Mennyire adsz teret az életedben a nemi sztereotípiáknak, és hogy érint, ha Te ezek csapdájába kerülsz?

👩🏻‍🦰🧔🏻 Tudom, hogy ez egy hatalmas témakör. Nem fogom megfejteni, és nem fogom megmondani azt sem, hogyan gondolkozz róla. De hozok néhány nézőpontot… felteszek néhány kérdést…. és benned talán valami árnyaltabb és igazabb vélemény formálódik majd róla. Mert bizony ez a téma mindenkit érint. Mert mindannyiunknak van biológiai neme, nemi identitása, és egy jó kupac tapasztalata a sztereotípiákról…

✏️ Nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre ebben a kérdésben, és nagy örömmel veszem, ha megírod nekem e-mailben, vagy kommentelsz valamelyik posztom alatt. Természetesen a témajavaslataidat is várom ezeken a csatornákon keresztül.

Van kedved még több podcastot hallgatni tőlem? 

🎙https://www.oromvilag.hu/adasok/osszes-podcast/

🎙YouTube

🎙Spotify

🎙ApplePodcasts

🎙Google Podcast

 

Szeretettel invitállak aktuális programjaimra:

🧬 ThetaHealing®️ ONLINE Alaptanfolyam: 2020. december 18-20.

Vélemény, hozzászólás?