Sokat hibáztak a szüleid? Haragszol rájuk azért, mert nem voltak tökéletesek vagy elég jók?  Te milyen szülő vagy?

Az Örömvilág podcast #172 epizódjában a szülő-gyermek kapcsolatról olyan nézőpontot hozok neked, amellyel valószínűleg még nem foglalkoztál. Szeretnélek megismertetni a történelmi múlt e témakört érintő érdekességeivel. A manapság fontos értékként emlegetett szülő-gyermek kötődés, vagy az a törekvés, hogy a szülő támogassa a gyermekét – az ő érdekeit figyelembe véve – nagyon rövid időszakra tekint vissza. Szörnyű belegondolni is, de évszázadokon át elfogadott és elterjedt volt a gyermekáldozat, a csecsemők elhagyása, odaadása, a bántalmazás fizikai formái és nem az volt a fontos, hogy a gyermeket óvják, védjék és gondozzák.

Sok csodás és odaadó édesanyát és édesapát ismerek, aki fél attól, hogy rossz szülő. Nos, a dolog igencsak relatív, ha tudjuk, mi történhetett a kisdedekkel egészen a múlt századig. Természetesen nem írja jóvá a szándékosan vagy hanyagságból elkövetett negatív szülői cselekedeteket a tény, hogy az emberiség még tanulja a kötödő, támogató szeretetet, de nem árt tudni, honnan is jövünk.

Ebben az adásban egy pszichogenetikus fejlődésmodell segítségével mutatom be a szülő-gyermek kapcsolatok alakulásának 6 fő szakaszát az ókortól, napjainkig. Hasznos és érdekes. Tarts velem!

Szívesen hallgatod az Örömvilág podcast adásait? Kérlek, mutasd ki a szimpátiádat azzal, hogy feliratkozol csatornámra a YouTube-on , ahol minden eddigi epizódot megtalálsz, akárcsak honlapomon  és a Spotifyon. Köszönöm, ha segítesz egy-egy megosztással abban, hogy másokhoz is eljussanak ezek az ingyenes hanganyagok.

Milyen felismeréseket hozott neked ez a téma? Oszd meg másokkal is a tapasztalataidat! Véleményed, hozzászólásod a podcast@oromvilag.hu e-mail címen várom.

Az Örömvilág csapatával ismét ott leszünk az Everness fesztiválon. 2023-as programjainkat napokra lebontva megtalálod honlapomon .

Szeretettel várlak programjaimra:

Spirituális utazás Balin – A felemelkedés útja: 2023. május 18 – június 1. (BETELT!)
Spirituális utazás Balin – A felemelkedés útja (ősz): 2023. november 7-20. (BETELT!)
Előkészületben: 
Családi minták oldása elvonulás Bárdudvarnokon: 2023. augusztus 13-16.
További programok, érdekességek: www.oromvilag.hu