#208 Le tudsz kapcsolódni a genetikai örökségedről?

Megválaszthatod, vagy eleve elrendeltetett, hogy ki vagy és kivé válhatsz? Mi van rád nagyobb hatással? A génjeidbe írt információk, vagy a környezeted?

Mit gondolsz? Vajon le tudod kapcsolni azt a szellemi-érzelmi-lelki örökséget, amit a családodból hozol?

Egy igazán izgalmas, élet írta történet indította el bennem a mai témát. Szakértőként meghívást kaptam a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál egyik norvég filmjének vetítésére, amelynek az egyik központi kérdése az, hogy vajon kik vagyunk? Azok, akikké a genetikai örökségünk, a biológiai családunk tesz, vagy azok, akikké az akár ettől különböző környezetünk. Választható vagy eleve elrendeltetett, hogy ki vagyok és kivé válhatok? Nem filmes, hanem terapeuta szemmel néztem a vetítővásznat, és eszembe jutott, hogy még nem nagyon beszéltem Neked az Örömvilág podcast csatornán az epigenetikáról.

A Dr. Bruce Lipton nevéhez fűződő epigenetika központi gondolata az, hogy a környezeti jelek hatással vannak a kromoszómákban lévő fehérjékre és a DNS-re. Mondhatnád, hogy ez nem érint és nem érdekel. Ó, dehogynem érint! Tarts velem a #208 epizódban, és érthetően mesélem el Neked, hogy mi köze a hangulatodnak, az édesanyád és az édesapád korábbi tapasztalatainak és a DNS-edben aktív információknak egymáshoz. Szól lesz az öröklődő betegségekről is, és arról, hogy mit tudsz tenni akkor, ha szeretnél bizonyos családi mintáktól megszabadulni.

Mondd el, mutasd meg Te is a saját nézőpontodat, oszd meg velem a felismeréseidet! Írj a podcast@oromvilag.hu e-mail címre, kommentelj a YouTube csatornámon vagy valamely social media felületemen!

Szívesen hallgatod az Örömvilág podcast adásait? Kérlek, mutasd ki a szimpátiádat azzal, hogy feliratkozol csatornámra a YouTube-on , ahol minden eddigi epizódot megtalálsz, akárcsak honlapomon  és a podcast appokban. Köszönöm, ha segítesz egy-egy megosztással abban, hogy másokhoz is eljussanak ezek az ingyenes hanganyagok.

Dolgoznál magadon? Ajánlom figyelmedbe első könyvem, az „Ébresztő”-t. A több, mint 400 oldalas kötet 40 olyan témát foglal össze – 40 podcast epizód alapján – 3 nagy témakörbe rendezve, amelyek mindenki számára hasznos nézőpontokat adhatnak. Az átlagembernek is ismerős helyzeteken keresztül mutatom meg, hogyan hatnak ránk a családi mintáink, mi irányítja a választásainkat legyen szó barátságról vagy párkapcsolatról. Sok éves segítői és oktatói tevékenységem esszenciája ez a könyv, amely felér egy mély önismereti folyamattal. Az Ébresztőt online megrendelheted a www.tomeknoemi.hu oldalon, valamint megvásárolhatod a budapesti, a szegedi és a debreceni Libertine könyvesboltban.

További programok, érdekességek: www.oromvilag.hu